Mīti un patiesība par dizaineriem

Turpinu iesākto tēmu par mītiem un patiesību. Tagad kārta interjera dizaineriem. Lūdzu komentējiet un izsakiet savas domas, īpaši jau priecāsimies par jauniem mītiem, kuru mēs vēl neesam dzirdējuši. :)



Mīts Nr.1: Ja dizainers ir gados jauns, tad viņam ir tikai papīrs, mācēs visu tikai datorā un nav pieredzes.
Ja dizainers ir gados vecāks, noteikti būs vecmodīgs, ar iesīkstējušiem uzskatiem un nevarēs attēlot 3D vizualizāciju.
Patiesība: Dizainera profesionalitāti, komunikācijas stilu un gaumi vajadzētu vērtēt pēc viņa darbiem, ne pēc gadiem. Tam līdzēs portfolio, mājas lapa vai jebkurš cits uzskates materiāls ar viņa paveikto attēlojumu. Noderīgas arī būtu atsauksmes (ja tādas pats dizainers var dabūt) no citiem klientiem; tās vai nu ir dzirdamas no mutes mutē, vai arī kāda no atsauksmēm ir ievietota jau iepriekš minētajā uzskates materiālā. Bet kopumā runājot, varbūt ka sava daļas patiesības augšminētajā priekšstatā tomēr ir. Tādā gadījumā jautājums dažkārt vairs nav par dizaineru, bet par Jums – iespējams, Jums vispār nav nepieciešamas 3D vizualizācijas, varbūt  ir vajadzīgas tikai ātrās un daudzveidīgās iespējas, ko sniedz dartorprogrammas (piemēram, lai izveidot flīžu izklājumu), vai varbūt tieši ir vajadzīgi tradicionāli risinājumi un ieteikumi no mākslinieka ar savu rokrakstu? Tāpēc ir arī noderīgi iepriekš noskaidrot, kādi pakalpojumi tiek piedāvāti un vai tajā sarakstā ietilpst Jums vajadzīgais.

Mīts Nr.2: Ja dizainers nedod darījumu apliecinošu dokumentu, tad šis ir melnais darījums.
Ja dizainers dod kvīti, laikam grib izlikties par godīgu, gan jau tāpat kaut ko iebāž kabatā.
Patiesība: Skatiet zemāk pie līdzīga priekšstata par apdares darbu meistariem.

Mīts Nr.3: Ja dizainers ir vīrietis, pārāk nopietns iespaids, šķiet nepiemērota profesija vīrietim, nez’ vai viņš sapratīs klientes sievietes vēlmes un varbūt viņš tikai tehniskas lietas mācēs paskaidrot.
Ja dizainers ir sieviete, nevar saprast vai viņa tikai saucas par dizaineri, vai tiešām tāda ir, un vai viņa vispār sapratīs tehniskas detaļas, kas bieži  viedo interjeru.
Patiesība: Šeit es atkal atkārtošos par to pašu tēmu, par ko runāju pirmajā priekšstatā, ka dizaineru vajadzētu vērtēt pēc portfolio, ne pēc dzimuma, vai kādām citām ārējām pazīmēm. Bet es piekritīšu, ka par dizainerēm sievietēm tomēr ir šis negatīvais priekšstats populārāks, nekā par vīriešiem. Cik es ar to esmu saskārusies, nav patīkami, īpaši tāpēc, ka tādam priekšstatam dažkārt nav pamatojuma un, ja tāda priekšstata nebūtu, izveidotos ļoti produktīva sadarbība.

Mīts Nr.4:  Ja dizainera pakalpojums/ konsultācija maksā dārgi, viņš paņem ne par ko; viņi vienmēr paprasa vairāk, kā es varu atļauties maksāt.
Patiesība: Nauda vienmēr ir kutelīga lieta un pircējam vienmēr šķiet, ka varētu lētāk. Patiesībā aiz šī amata – interjera dizainers – vajadzētu slēpties Dieva dotam talantam un vislabākajā variantā kombinācijā ar labu māksliniecisko un dizainera augstāko vai profesionālo izglītību. Un tad jau vairs dizainers nav liekēdis, bet godīgi pelna atalgojumu ar savu darbu. Bieži vien ir arī tā, ka intelektuālo īpašumu, oriģinālas idejas, toņu un kompozīcijas izjūtu nevar izmērīt un redzēt no klienta puses, šķiet, tas jau ir viegli. Tas tomēr prasa laiku un enerģijas resursus, transporta un komunikācijas izmaksas un beigās par konsultāciju cena ir tāda, kāda viņa ir. Pēc tam jautājums ir par Jūsu rocību un iespējams,. Iespējams,  Jums pašam ir apslēpti talanti, kurus nedaudz ievirzot ar labu konsultāciju, piedzimtu daudz un labas idejas Jūsu telpai.

Mīts Nr.5: Ja dizainers piedāvā netradicionālus/ oriģinālus variantus un risinājumus, to meistari nevarēs realizēt vai arī tas būs pārāk dārgi. Ja dizainers nepiedāvā vairākus variantus, tad slikts dizainers, vai arī grib "izšļūkt" pa minimumu vai nav radošās domāšanas.
Patiesība: Atbildēšu uz jautājumu ar pretjautājumu – kāpēc vajadzīgs dizainers? Manuprāt, dizaineriem ir jābūt māksliniekiem, lai veidotu kaut ko oriģinālu, tieši personībai atbilstošu, nevis tiražētu parasto standartu. Un otra lieta, ko šeit varu piebilst, ir tas, ka kāda būs sadarbība starp klientu un dizaineru, to vajadzētu izrunāt un vienoties jau sākumā. Piemēram, ir cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ paši nevar iekārtot savu mājokli un tādēļ noalgo dizaineri, lai tad viņš pilnībā izveidotu topošo telpu. Pretējā gadījumā klients pats aktīvi iesaistās un līdzdarbojas interjera tapšanas procesā un dizainers it kā „ pieskata, lai viss nesaietu dēlī.” Otrais variants, protams,  ir ekonomiskāks, bet dažkārt tas ideāli strādā.

Mīts Nr.6:  Ja dizainers runā tikai par toņiem, viņš neko nesaprot no apdares darbiem, virsmu sagatavošanas, pīrāgiem, un materiālu specifikācijas. Ja dizainers norāda uz tehniskām lietām, viņš bāž degunu kur nevajag arhitektu lauciņā un diez vai ir kompetents šajos jautājumos.
Patiesība. Dizaineram vajadzētu gana labi pārzināt apdares materiālus un palīgmateriālus (piem., gruntis, špakteles u.tml.), to  pielietošanu, ieklāšanas tehnoloģijas, kā arī nesošo un nenesošo konstrukciju pamata lietas, elektrības, ventilācijas un santehnikas specifiskos jautājumus, kas skar dizainu. Mūsuprāt, tas iekļauj gandrīz visu, kas vien var atrasties iekštelpās.

Mīts Nr.7:  Ja dizainers ar pirmo neuzķer klienta vēlmes, slikts dizainers. Ja dizainers uzdod daudz jautājumu, lieki pļāpā un velk laiku garumā.
Patiesība: Pēc nosauktā priekšstata vērtēt dizainera darbu ir muļķīgi. Dizains ir māksla un lai īpaši Jums to radītu ir vajadzīgs laiks un komunikācija. Labs faktors pēc kā vērtēt dizaineru ir darba process, lai tas būtu gana daudz sasitīts ar komunikāciju un, protams,  gala rezultāts, lai viss ir saskanīgs, pārdomāts un ar knifiņu.

Mīts Nr.8: „Es nesaprotu, kāpēc tādi dizaineri ir vajadzīgi, ja es pats varu ar visu tikt galā savā mājoklī?”
Patiesība: Šajā gadījumā, Jums tiešām nav vajadzīgi šāda veida pakalpojumi. Viss, ko varu teikt, ka Jūs visnotaļ variet būt priecīgs, jo esiet apveltīts ar lielām dāvanām pašam visu redzēt un salikt kopā, tas ir veidot saskanīgu interjera kompozīciju. Tik daudziem cilvēkiem šūpulī nav ieliktas šādas spējas!

Komentāri

Ierakstīt komentāru

Populāras ziņas